Politikerne vil ikke forby koranbrenning

Ytringsfriheten står sterkest i Norge

koranbrenning

Foto: Oscar Olsson / TT / NTB
Irakiske Salwan Momika tenner på Koranen under en demonstrasjon i Stockholm 31. juli.

Mens svenske og danske myndigheter ser på tiltak mot koranbrenning, sier norske politikere nei til et forbud.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier det ikke er aktuelt å endre norske regler, skriver Klassekampen. Hun får støtte fra politikere fra SV, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre.

— Både statsministeren, justisministeren og jeg har tydelig understreket at vi tar avstand fra koranbrenning. Regjeringen står opp mot hat mot muslimer, sier Huitfeldt.

Hun legger til at hensynet til ytringsfriheten veier tungt og at regjeringen vil forsvare den selv når de er sterkt uenig i ytringene som settes fram.

SVs Ingrid Fiskaa er på samme linje og kaller koranbrenningene vi har sett de siste årene, for forkastelige og hatefulle handlinger.

— Norge og andre land må kunne tillate markeringer som er utenrikspolitisk kontroversielle, og ikke la seg diktere av press utenfra, sier hun imidlertid.

Justisminister Emilie Mehl (Sp) tar avstand, men sier norsk lov åpner for at koranbrenning kan være lovlig i enkelte tilfeller.

— Koranbrenning kan i noen tilfeller anses som hatkriminalitet—dette avhenger av konteksten.

Mehl utdyper at religionskritikk går inn under ytringsfriheten, og derfor kan fremsettes straffefritt.

— Religionskritikk som kommer til uttrykk ved symboltunge handlinger, slik som brenning av koranen, vil ikke være straffbart selv om virkemiddelbruken støter og opprører.

Hun legger til at angrep mot enkeltpersoner eller trosgrupper ikke har samme grunnlovsvern og at det må vurderes om en eventuell koranbrenning sees på som kritikk av islam eller en ulovlig hatefull ytring.

This article originally appeared in the September 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway