Viggo Kristiansen blankt frifunnet

Baneheia-saken må være norgeshistoriens største rettsskandale

Foto: Heiko Junge / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl holder pressemøte etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) beklager uforbeholdent overfor Viggo Kristiansen og omtaler Baneheia-saken som en historisk rettsskandale.

Hun åpnet kveldens pressekonferanse med å si at hun beklaget uten forbehold.

— Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du har måttet tåle, sa Mehl på vegne av regjeringen.

Justisministeren virket tydelig berørt da hun ba om unnskyldning for at Kristiansen har blitt frarøvet store deler av sitt liv i frihet.

— Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det har vært for deg å gjennomføre enn så lang forvaringsdom for forhold som du nå er frifunnet for, sa Mehl.

Viktig å beklage

Hun understrekte samtidig at det var viktig for henne på vegne av regjeringen å beklage for den uretten staten har begått mot han.

— Dette er kanskje norgeshistoriens største rettsskandale, sa Mehl til VG etter pressekonferansen.

Justisministeren opplyste også at regjeringen vil opprette et eget granskningsutvalg på nyåret for å finne ut av hvorfor Viggo Kristiansen ble uriktig dømt.

— I Norge som rettsstat må vi å lære av våre feil, sa Mehl og understrekte at det er viktig å finne årsakene til at Kristiansen ble uriktig dømt.

— Vi må klargjøre hvorfor gjenåpning av saken tok så lang tid og vi må finne ut hva vi kan lære, og hvilke endringer vi kan gjøre, for å redusere risikoen for uriktige domfellelser i fremtiden, og sikre at også gjenåpningsinstituttet fungerer godt, sa Mehl på pressemøtet.

This article originally appeared in the January 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway