Historisk Victoria Terrasse til salgs

Bygningen har stor symbolsk betydning

victoria terrasse

Foto: Geir Olsen / NTB
Oslos 7. juni-plass utenfor Utenriksdepartementet – UD – og Victoria Terrasse til venstre.

NTB

Nå kan komplekset som har huset både Utenriksdepartementet, Gestapo og Henrik Ibsen bli ditt, hvis du har NOK 1 til 3 milliarder. Victoria terrasse selges.

Bygningen har stor symbolsk verdi og det var store protester da det ble vedtatt at Utenriksdepartementet skulle flytte ut og inn i det nye regjeringskvartalet.

Nå har Statsbygg bestemt seg for å selge bygningen, skriver Aftenposten. Det er ikke klart når det blir lagt ut for salg. Statsbygg ser for seg at det kan bli både leiligheter, næring og hotell i bygningen.

Det er grunn til å tro at særlig plasseringen er attraktiv: Like ved Nationaltheatret og med Slottsparken like over veien.

Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen anslår at bygningen blir solgt for mellom NOK 1 og 3 milliarder. Oslo kommune vil ikke kjøpe.

—Dette er et dyrt og risikabelt prosjekt som bør overlates til det private, sier leder av byutviklingsutvalget i Oslo, James Stove-Lorentzen (H).

Henrik Ibsen skal ha bodd i sydenden av bygningen, mens Utenriksdepartementet flyttet inn i 1905 da unionen med Sverige ble brutt. Det tyske hemmelige politiet, Gestapo, brukte bygget under krigen, og siden 1963 har Utenriksdepartementet holdt til der.

 

This article originally appeared in the May 27, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway