– Vi har gjort alt som står i vår makt

Letingen i Gjerdrum er over; inget håp lenger om å finne mennesker i live

Gjerdrum

Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Et stort jordskred har gått ved Ask i Gjerdrum. Flere boliger er tatt av skredet og flere personer er omkommet. Tidlig om morgenen var det stille i Ask sentrum og flere lys var plassert ved hovedgata.

OLE HENRIK TVETEN
NTB

I nesten en uke hadde letemannskaper jobbet alle døgnets timer for å finne overlevende etter skredet i Gjerdrum. Men nå er håpet ikke lenger til stede.

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt ga den triste beskjeden på en pressekonferanse 5. januar.

— Det er med stor sorg at jeg må opplyse at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live etter skredet på Gjerdrum, sa en preget politimester.

Hun konstaterte at ti personer mistet livet i skredet. Tre var fortsatt savnet.

— Vi har undersøkt alle områder der det var mulig å tenke seg at noen kunne overleve. Vi har gjort alt som står i vår makt, men denne naturkatastrofen har hatt betydelige krefter i raset. Vi ser at de som er omkommet, har omkommet relativt raskt.

— Selv om vi ikke har håp om å finne flere overlevende, er ikke letingen over. Vi går nå over i en annen fase, der vi jobber for å finne alle som er borte, sa Øystese.

Politimesteren takket alle mannskapene som jobbet døgnet rundt, med et klart hode, et varmt hjerte og sterke hender. Hun takket også for all den varme støtten de har fått fra samfunnet.

— Men først og fremst er det de som tragedien har rammet, som står i fokus. Og selv om den akutte redningsfasen nå er over, skal vi gjøre alt vi kan for å hjelpe innbyggerne i Gjerdrum tilbake til et noenlunde normalt liv igjen.

Fridtjof Heyerdahl, innsatsleder for helsepersonellet på stedet, sa at de har ment at det kunne være mulig å overleve der det har vært luftrom og en viss grad av isolasjon i skredet.

— Nå har vi imidlertid utelukket og avklart at det ikke finnes flere slike steder hvor man kan overleve. Det er en emosjonelt veldig tung beslutning, men det er likevel riktig og logisk å gå over i en annen fase nå, sa Heyerdahl.

This article originally appeared in the Jan. 15, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway