USA åpner utenriksstasjon i Tromsø

Vil styrke arbeidet i det høye nord

Blinken

Foto: Javad Parsa / NTB / POOL
USAs utenriksminister Antony Blinken annonserte på en pressekonferanse på Nasjonalmuseet i Oslo at USA vil åpne et kontor i Tromsø.

NTB

USA styrker sin tilstedeværelse i nord og åpner et diplomatisk kontor i Tromsø.

Det er en såkalt presence post som åpnes i Tromsø. Det er en mindre diplomatisk til­stedeværelse og kan tilsvare et konsulat.

­— Jeg erklærer i dag at USA vil åpne et eget kontor i Tromsø. Det vil bli vår nordligste diplomatiske tilstedeværelse, sa USAs utenriksminister Antony Blinken på en pressekonferanse under Natos uformelle møte i Oslo 1. juni.

Han sier kontoret er et ledd i å forsterke arbeidet i det høye nord. Kontoret blir det eneste nord for polarsirkelen.

— Vår tilnærming er at vi vil sørge for at Arktis forblir et sted for fredfullt samarbeid. Det er et sted som blir stadig mer utfordret og som det blir viktigere å beskytte, og det er vi bestemt på å gjøre, sier Blinken.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ønsker utenriksstasjonen velkommen. USA hadde et kontor i Tromsø fram til 1994.

— Etableringen av en amerikansk representasjon i Tromsø reflekterer at vi er tilbake til en tid med økt geopolitisk spenning i nord. Gitt denne realiteten er det betryggende for alle oss som bor i nord, at vår viktigste allierte tar situasjonen på alvor og etablerer et kontor i den arktiske hovedstaden, sier Wilhelmsen i en pressemelding.

Ifølge ordføreren vil den nye utenriksstasjonen inkludere én amerikansk diplomat. Gjennom fysisk tilstedeværelse vil USA kunne overvåke utviklingen i nord tettere og øke situasjonsforståelsen, mener Wilhelmsen.

— USAs etablering av kontor i Tromsø kan fungere som avskrekking eksternt, men gi økt trygghet internt for Norge og for Nato-alliansen, skriver han.

Også det norske utenriksdepartementet ansetter en person som skal jobbe i Tromsø, opplyser UD til NTB. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er fornøyd med beslutningen.

— Det er veldig positivt at amerikanerne etablerer seg her. De har vært her før, så det de faktisk gjør, er å reetablere seg, sier statsråden til NTB. Hun forteller at etableringen fører til at Norge og USA kan samarbeide enda mer konkret.

— Det blir viktig for vårt lederskap i Arktisk råd, men også når det gjelder universitetssamarbeid og mulighetene til å legge til rette for flere amerikanske besøk, sier Huitfeldt.

Wilhelmsen tror på et nærmere samarbeid når de to kontorene kommer på plass.

— USAs interesser i nordområdene er helt på linje med Norges og andre europeiske land, inkludert EU. Det handler om å samarbeide for sikkerhet og bærekraftig utvikling i Arktis, bekjempelse av klimaendringene og å fremme fred og stabilitet i nord, sier han.

This article originally appeared in the July 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway