Støre vil reparere forholdet til Sverige

Statsministeren reiser til Stockholm for å åpne en dialog

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
GODE VENNER: De nordiske landene har en lang historie med samarbeid. Nylig møttes ministrene for Nordisk Ministerråd i København for å søke etter samarbeidsløsninger på felles problemer. Jonas Gahr Støre står fjerde fra høyre.

NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret over «svenskemangel» i Norge. Han varsler en reise til Stockholm for å gjenoppbygge tilliten etter koronakrisen.

— Jeg vil si så tydelig som jeg kan til våre svenske venner at Norge er et trygt og godt land å jobbe i. Det er en del lærdommer fra pandemitiden som vi skal ta med oss for å reparere noen sår som har oppstått, sa Støre.

På norsk side av grensen til Sverige melder mange arbeidsplasser om «svenskemangel» og at svensker kvier seg for å komme tilbake for å jobbe som følge av Norges strenge grensepolitikk under pandemien.

 —Det er nok en del mentale sperringer som sitter igjen. Vi vet at det er veldig alvorlig, sa daglig leder Trond Erik Grundt i Grensetjenesten, et samarbeid mellom Norge og Sverige, til NRK.

Statsministeren har merket seg utfordringene, og lover å ta tak i problemet.

— Jeg har hatt kontakt med min svenske kollega Stefan Löfven gjennom disse månedene, og det er ikke noe tvil om at dette er noe vi skal ta tak i. Derfor kommer mitt første offisielle statsbesøk for meg som statsminister til å bli Stockholm, sa han.

This article originally appeared in the Nov. 19, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway