Spionsiktet mann pågrepet i Oslo

Skal ha møtt russisk agent på restaurant, fått penger

Foto: Vegar Grøtt / NTB scapix
Politiets sikkerhetstjeneste i Nydalen i Oslo.

JOHAN FALNES
NTB

En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon. Han ble pågrepet 15. august, da han møtte sin russiske kontakt på en restaurant i Oslo, opplyser politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) til NTB.

Siktede ble 17. august varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon. Selv begjærte han seg løslatt.

—Det jeg kan si, er at han ikke erkjenner straffskyld. Han har forklart seg og er villig til å forklare seg ytterligere til politiet, sa mannens forsvarer Marianne Darre-Næss etter fengslingsmøtet.

Nygaard forteller at PST har informasjon som tilsier at siktede har møtt den russiske etterretningsoffiseren flere ganger.

I fengslingskjennelsen kommer det fram at mannen i avhør har opplyst at han har overlevert informasjon og mottatt penger for denne informasjonen. Men mannen har nektet for at informasjonen er egnet til å skade nasjonale interesser.

Kontantbeløpet som mannen skal ha mottatt, omtales i fengslingskjennelsen som «ikke ubetydelig». Han er siktet for brudd på straffeloven paragraf 123 og 124, som omhand­ler henholdsvis avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter.

Brudd på paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, mens brudd på paragraf 124 kan straffes med fengsel inntil 15 år.

Siktede er en mann i 50-årene som er bosatt i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men har indisk bakgrunn.

Mediedirektør Per Wiggo Richardsen i DNV GL (Det Norske Veritas) bekrefter overfor NTB at mannen er ansatt hos dem.

— Det er riktig at det er en av våre kolleger som er pågrepet, sier Richardsen.

VG skriver at mannens spesialfelt bringer ham i kontakt med den norske forsvars­industrien og forskere innen avansert for­svarsteknologi.

I fengslingskjennelsen vises det til at siktede gjennom sitt arbeid har hatt tilgang til sensitiv informasjon som anses som hemmelig i straffelovens forstand.

Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST for å finne ut av hva som har skjedd.

— Vi jobber tett sammen med PST for at de får den informasjonen de kan få av oss for å sørge for at de kommer til bunns i saken, sier Richardsen til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor VG at hun er blitt orientert av PST om pågripelsen.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken. Det er ikke kjent hva som vil skje med den spionsiktede mannens russiske kontakt.

PST skriver i sin nasjonale trusselvurdering for 2020 at spionasje er en av de mest alvorlige truslene mot Norge. I trusselvurderingen trekker PST blant annet fram hvordan rekruttering eller plassering av spioner på innsiden av norske virksomheter er en «kjerneoppgave» for utenlandsk etterretning.

— Ulovlig etterretningsvirksomhet mot Norge utgjør slik vi ser det et stort skadepotensial og er noe PST prioriterer meget høyt, sier Nygaard.

This article originally appeared in the Sept. 4, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.