Regjeringen sjokkerer med FN-kutt

Kjernestøtten til utviklingsprogram sterkt redusert

solberg

Foto: Terje Pedersen / NTB
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer regjeringen for å kutte i kjernestøtten til FN utviklingsprogram.

NTB

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg kritiserer regjeringen for å kutte i kjernestøtten til FNs utviklingsfond og flere FN-organisasjoner og melder om kraftige reaksjoner.

Ap-Sp-regjeringen har foreslått å kutte hele kjernestøtten til FNs utviklingsprogram (UNDP) på NOK 440 millioner i revidert nasjonalbudsjett. Det utgjør 7%  av kjernebidragene til UNDP.

—Norge har alltid vært opptatt av å bidra til arbeidet for en internasjonal verdensorden der FN har en nøkkelrolle, og hvor mye av dette arbeidet koordineres gjennom FNs organisasjoner. Da er det å svekke kjernestøtten til en del av disse organisasjonene ekstremt uheldig, sa Solberg til Nettavisen.

Hun påpeker at kjernestøtten sikrer forutsigbarhet for organisasjonene og mulighet til å løse utfordringene når de oppstår.

— Da jeg besøkte UNDP i New York for 14 dager siden, var de rett og slett sjokk­skadd. UNDPs tilstedeværelse og innsats finansieres gjennom kjernestøtten. Så uten kjernestøtten, ville hjelpen vært mindre effektiv, sa Solberg.

Regjeringen har foreslått å kutte kjernestøtten til FNs barnefond UNICEF med 72%–NOK 357,5 millioner—mens støtten til FNs kvinneorganisasjon UN Women kuttes med NOK 75 millioner.

Bistandskuttene er et sentralt tema i forhandlingene mellom regjeringspartiene og SV om revidert budsjett på Stortinget.

This article originally appeared in the June 24, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway