Roseslottet åpnet i Oslo

Fem tårn i gull skal symboliseres krigårenees kamp for frihet og demokrati

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Broderne Vebjørn Sand og Eimund Sand.

NTB

På Oslos tak ved Frognerseteren skal fem tårn i gull symbolisere de fem krigs­årenes kamp for frihet og demokrati. Roseslottet åpnet for publikum 13. juni.

Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har som mål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge fra 1940 til 1945.

Brødrene Vebjørn Sand og Eimund Sand er kunstnerisk ansvarlige for prosjektet som egentlig skulle åpnes for publikum 8. mai – på 75-årsdagen for frigjøringen av Norge i 1945. Dette ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Foto: Fredrick Hagen / NTB scanpic
Maleri av Traute Lafrenz-Page, det eneste gjenlevende medlemmet av den antinazistiske gruppen «Den hvite rose» under andre verdenskrig.

Nå skal Roseslottet være åpent for publikum fram til 8. mai neste år, og det er planlagt flere konserter og kulturarrangementer her i denne perioden.

Fem gull-konstruksjoner i installasjonen skal symbolisere de fem krigsårene, mens en 26 meter høy søyle skal hedre krigsseilerne og marinen. Det er blant annet også 90 malerier som skal vise forskjellige sider av okkupasjonen i installasjonen.

Roseslottet har en prislapp på  NOK 50 millioner, melder NRK. Av dette er 2 millioner offentlig støtte.

This article originally appeared in the June 26, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.