Prinsesse Ingrid Alexandra skal ut i jobb

Vil jobbe som skole­assistent før første­gangs­tjenesten

Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra var russ på Elvebakken videregående skole våren 2023.

NTB

Førstegangstjenesten skal avtjenes ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord, opplyser Kongehuset.

Prinsesse Ingrid Alexandra drar i januar til Skjold leir i Indre Troms, hjemmebase for 2. bataljon og Ingeniørbataljonen. Etter rekruttperioden får prinsessen tildelt en tjenestestilling og gjennomfører en fagperiode med mer spesifikk utdanning etterfulgt av en avdelingsperiode med trening og øving, skriver de i en pressemelding.

Tradisjon

Prinsessen avsluttet i forrige uke 13 års skolegang, og det har ikke vært kjent hva hun skal gjøre til høsten.

De siste tre årene har hun gått på Elvebakken videregående skole i Oslo og møtte 20. juni til avgangsseremoni sammen med de andre elevene.

Når prinsessen går inn i Forsvaret, følger hun et tradisjonelt løp. Både bestefaren, kong Harald, og faren, kronprins Haakon, dro begge i militæret da de var ferdig på videregående.

Kronprins Haakon er general i Hæren og Luftforsvaret og admiral i Sjøforsvaret – de høyeste militære gradene i Norge. Det samme gjelder kong Harald, som formelt sett også er det norske forsvarets øverstkommanderende. Denne posisjonen arver også prinsessen den dagen hun blir statsoverhode.

Kong Harald startet sin militære karriere på befalsskolen i kavaleriet.

– Da jeg begynte i Forsvaret, hadde jeg nettopp hatt gulsott og var i veldig dårlig form. Det var ikke akkurat en optimal tilstand for en rekrutt, sa kong Harald til Gardisten i 2012.

Kronprins Haakon: – Får bestemme selv

Kronprins Haakon hadde på sin side førstegangstjeneste i marinen. Han har gjort det klart at barna selv skal få bestemme om de vil følge familietradisjonen og gå inn i Forsvaret.

– Når det gjelder mine barn, får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, sa han i et intervju med Soldatnytt i 2019.

This article originally appeared in the August 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway