Oljefondet investerer i havvindpark

Første investering i infrastruktur for fornybar energi

renewable energy

Foto: Terhe Pedersen / NTB scanpix
Nicolai Tangen, leder av Oljefondet, mener at åpenhet blir nøkkelreokord i fondets strategi.

FREDRIK LJONE HOLST
NTB

Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet, har kjøpt halvparten av en nederlandsk havvindpark for NOK 13,9 milliarder.

Dette er fondets første investering i infrastruktur for fornybar energi, opplyser Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Havvindparken Borssele 1 & 2 ble ferdig i fjerde kvartal i fjor. Kjøpsavtalen med operatør Ørsted ble signert 7. april, og kjøpet skal være sluttført i andre eller tredje kvartal i år.

— Et godt prosjekt

— Vi er glad for å ha gjennomført vår første investering i unotert infrastruktur for fornybar energi og ser fram til å samarbeide med Ørsted, som er markedsledende innen havvind. Dette er et godt prosjekt, og investeringen er i tråd med vår strategi om å bygge en portefølje av vind- og solkraftanlegg av høy kvalitet, sier Mie Holstad, som er NBIMs direktør for eiendom- og infrastrukturinvesteringer.

Borssele 1 & 2 har en kapasitet på rundt 752 megawatt (MW) og produserer energi tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til rundt én million nederlandske husstander.

Til sammenligning hadde Norge totalt 53 vindparker med en kapasitet på 3.977 MW ved årsskiftet, ifølge Ilje og energidepartementet. Det nederlandske prosjektet tilsvarer dermed 19 prosent av hele Norges vindkraftkapasitet.

Ny plan

Nyheten om havvindinvesteringen ble lagt fram på en pressekonferanse onsdag. Der presenterte også oljefondssjef Nicolai Tangen en ny strategiplan for fondet.

— Den reviderte strategien bygger på tidligere strategiplaner. Høy avkastning, ansvarlig forvaltning og åpenhet fortsetter å være nøkkelord i vår strategi, sier Tangen.

— Den reviderte strategien fokuserer på optimalisering av prosesser, teknologi og utvikling av våre ansatte.

This article originally appeared in the April 23, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway