Nytt IT-angrep mot Stortinget

Problemer med Microsoft; flere bedrifter rammet

Stortinget

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Stortinget er Norges nasjonalforsamling

KRISTIAN AASER
NTB

Stortinget ble igjen rammet av et IT-angrep. Angrepet ble knyttet til sårbarheter hos Microsoft Exchange, som flere virksomheter er rammet av. Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet, men har fått be­kreftet at data er hentet ut.

— Trusselbildet er i rask endring og er stadig mer krevende. Angrepet vi står overfor, viser at IT-angrep i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for demokratiske prosesser, sa stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Hun opplyste at saken er anmeldt, og videre etterforskning er overlatt til politiet.

— Vi mottok en anmeldelse fra Stortinget i dag, og det skal vurderes om vi skal starte etterforskning, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Pågående analysearbeid

Analysearbeidet er pågående, og Stortinget opplyser at angrepet knyttes til utnyttelse av Microsofts programmer.

— Vi vet at data er hentet ut, men vi har ennå ikke full oversikt over situasjonen. Vi har iverksatt omfattende tiltak og kan ikke utelukke at det vil iverksettes ytterligere. Arbeidet skjer i samarbeid med sikkerhetsmyndighetene. Situasjonen er for tiden uavklart, og vi kjenner ikke det fulle skadepotensialet, sa Andreassen.

Problemer med Microsoft

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ba tidligere i mars alle brukere om å oppdatere Microsoft Exchange. Flere tusen selskaper og myndigheter har blitt rammet av cyberangrep mot Microsoft Exchange, ifølge Reuters. 

Siden problemene med Microsoft Exchange ble kjent, har NSM jobbet med saken.

Knytter ikke sammenheng

Nasjonal sikkerhetsmyndighet er varslet og støtter Stortinget med råd og teknisk analyse. Det kan foreløpig ikke knyttes sammenheng mellom dette angrepet og det som Stortinget var utsatt for høsten 2020.

English synopsis: The Norwegian parliament has once again been the victim of  a cyber attack connected to vulnerabilities with Microsoft Exchange software.

This article originally appeared in the March 26, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway