Norske skibakker kan stenges

Norge ser minimal smitterisiko, men EU-forbud kan ramme norske skisteder

skibakker

Foto: HalvardAlvik / NTB scanpix
I skistedet Ischgl i Østerrike, ble koronaviruset en smittebombe i vår. Nå vil EU stenge skibakkene.

JOHAN FALNES
NTB

Koronavirusfrykt fører til stengte skianlegg i flere europeiske land. Norge ser minimal risiko, men risikerer å bli rammet av et EU-forbud.

Da koronaviruset traff Europa i vår, ble skistedene i Alpene en smittebombe.

Nå har Italias statsminister Giuseppe Conte og Tysklands statsminister Angela Merkel begge vært ute og sagt at de vil holde bakkene stengt når skisesongen kommer i gang i vinter.

Samtidig ber de EU ta grep og få på plass en felles stenging av alle skibakker i Europa.

Blir en slik stenging vedtatt, vil den i siste instans også kunne omfatte Norge gjennom det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS).

— Det avhenger av om vedtaket vil være EØS-rettslig relevant, og om det vedtas i en form som er rettslig bindende, eller bare som anbefalinger, forklarer Maria Jahr-mann Bjerke (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Inntil videre har Norge ingen slik plan. I stedet har helsemyndighetene samarbeidet med bransjen for å få på plass gode smittevernrutiner ved alpinanleggene.

— Samtidig må vi være forberedt på at smittesituasjonen kan tilsi iverksettelse av ytterligere tiltak, herunder også stenging, sier Bjerke.

Ser minimal smitterisiko
Hold god avstand i heiskøen og i toalettkøen, lyder oppfordringen fra assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

Han ser ingen stor fare i skibakkene så lenge man holder reglene.

Når andre land nå stenger sine alpinanlegg, handler det ifølge ham i stor grad om et behov for å hindre at folk møtes på tog, busser, hoteller og utesteder.

Har utarbeidet eget regelverk
Camilla Sylling Clausen er generalsekretær i bransjeorganisasjonen Alpinanleggene. Hun forteller at bransjeaktørene har samarbeidet med både Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen i Trysil og Hemsedal for å utvikle et godt regelverk.

Sammen har de fått på plass et regelverk som blant annet skal sikre at folk holder god avstand i heiskøen og i heisen. Clausens håp er nå at det skal være mulig å lette på dette tiltaket nærmere jul.

This article originally appeared in the Dec. 11, 2020, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway