Norsk helseteam til Italia

Sykepleiere og leger skal hjelpe lokale helsemyndigheter i Lombardia-regionen

Foto: SAS / NTB scanpix
Helseteamet på vei inn på et fly på Gardermoen.

NTB

8. april  dro et helseteam på 19 personer fra Oslo lufthavn til Lombardia-regionen i Italia. Der skal de hjelpe de lokale helsemyndighetene.

Helsemyndighetene i Lombardia-regionen ba om bistand for drøyt én uke siden og fikk positivt svar fra norske myndigheter.

I 14-tiden 8. april  tok derfor et SAS-fly av fra Gardermoen med et team på 19 personer, samt 1,5 tonn med utstyr. Teamet består av frivillige fra hele landet og ledes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Totalt er det 16 sykepleiere og leger, samt tre personer fra Sivilforsvaret med ansvar for logistikk og ledelse. Gruppen har vært samlet på Starum sivilforsvarsleir på Østre Toten i forkant av avreisen for opplæring.

Flyet landet på ettermiddagen 8. april  på Orio al Serio International Airport i Bergamo øst for Milano. Derfra skal de videre til Seriate, som ligger seks kilometer fra Bergamo. Teamet skal etter planen være i Italia i fire uker.

Det medisinske teamet er av samme typre som det Norge i fjor sendte til både Den Demokratiske republikken Kongo under ebolautbruddet og til Samoa under meslingutbruddet.

Norske helsemyndigheter vurderer at situasjonen i Norge er håndterbar og at den ventede smittetoppen fortsatt ligger et stykke fram i tid.

Tallet på mennesker som har dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset, har nå passert 60.000 i Europa. Det utgjør over 70 prosent av det totale tallet i verden.

Italia er fortsatt landet med flest dødsfall, over 17.600, etterfulgt av Spania med nærmere 14.700 ifølge siste oppdaterte tall.

Europa er med sine over 750.000 smittetilfeller også det kontinentet som til nå er hardest rammet av koronaviruset.

This article originally appeared in the April 17, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.