Norge reagerer på konflikten på Gazastripen

Regjeringen vurderer økt støtte til Gaza; KrF og Frp ønsker gjennomgang av bistand

Huitfeldt

Foto: Utenriksdepartementet / NTB
Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt vil at Norge skal vurdere økt humanitær støtte til Gaza.

NTB

Norge følger nøye med på situasjonen i Gaza og ser på behovet for mer støtte, sier tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

— Det er livsviktig at folk i Gaza har mat og medisiner. Norge bidrar blant annet gjennom FN og Røde Kors, som daglig redder liv og lindrer nød, sier Huitfeldt til Panorama (tidligere Bistandsaktuelt).

Hun understreker at norske bistands­penger ikke skal gå til Hamas, og at det gjøres grundige risikovurderinger av alle som får norsk støtte.

Norge har utdelt 200 millioner av de rundt 500 millioner kronene som var planlagt som bistand til de palestinske områdene i 2023. I tillegg kommer kjernestøtten til FN-organisasjonen for palestinske flyktninger, UNRWA.

Samtidig ber Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet regjeringen stanse bistand til palestinske områder og gjøre en gjennomgang av hva norske bistandspenger går til.

— Regjeringen må fryse den delen av bistanden som går til kapasitetsbygging for palestinske selvstyremyndigheter fram til de fordømmer de forferdelige terrorhandlingene begått av Hamas, sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Vårt Land.

Han og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) vil ha en total gjennomgang av bistanden til disse områdene.

De norske bistandsbevilgningene går både til humanitær hjelp, institusjonsbygging og ulike former for helsestøtte og tiltak for å sikre økonomisk vekst. Regjeringen har foreslått at regionsbevilgningen til Midtøsten neste år til å være 519 milliarder kroner.

— Vi må få vurdert hvilken retning denne støtten bærer. Vi må faktisk få fram at Israel er et demokrati som vi må ta vare på. Da tror jeg vi nå bør fryse midler. Og bistanden bør gjennomgås, sier Tybring-Gjedde.

Terrororganisasjon

Regjeringen har blitt kritisert for å ha vegret seg for å karakterisere Hamas som en terrororganisasjon etter de blodige angrepene mot Israel.

Etter sterks press fra mange av partiene i Stortinget sa Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) 11. oktober at Hamas må kunne karakteriseres som en terrororganisasjon.

Under redegjørelsen fra Stortingets talerstol beskrev Støre handlingene Hamas sto bak da de angrep Israel, som terrorhand­linger og krigsforbrytelser. Han gikk derimot ikke så langt som å karakterisere Hamas som en terrororganisasjon. Kort tid etterpå gikk han likevel et steg lenger.

— En organisasjon som har planlagt, gjennomført og tatt ansvar for terrorhand­linger, må kunne karakteriseres som en terrororganisasjon. Punktum. Ferdig snakket, sa Støre.

— Så forholder Norge seg diplomatisk til FNs lister. Det er klokt å gjøre. Det gir Norge som aktør muligheten til å snakke, ha kontakter i svært vanskelige situasjoner. Jeg tror det er et dårlig trekk fra nasjonen Norge å sette seg i en situasjon hvor det ikke mulig, forklarte Støre videre.

This article originally appeared in the November 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway