Norge minnes George Floyd

Åtte minutter og 46 sekunders stillhet utenfor Stotinget: — Vi får ikke puste!

George Floyd

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Demonstrasjonen «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget 5. juni.

ODDVAR SAGBAKKEN SAANUM
NTB

Flere tusen mennesker sto sammen ved Stortinget for å markere George Floyds dødsfall fredag ettermiddag. Budskapet var «We can’t breathe» – vi får ikke puste.

Den offisielle delen av demonstrasjon startet like etter klokken 17 med at de oppmøtte ropte George Floyds navn.

Deretter ble det holdt åtte minutter og 46 sekunders stillhet. Det er like lenge som Floyd ble holdt nede av politiet. Det var likevel en del av folkemengden som fortsatte å rope slagord.

Slampoet Guro Sibeko talte etter at stillheten var over. Hun krevde rettferdighet for Eugene Ejike Obiora, som døde av kvelning da politiet pågrep ham etter en ordensepisode i Trondheim i 2006.

— Husk at det har skjedd også her hjemme. Krev rettferdighet for Obiora. Vi har ikke lov til å glemme.

Ifølge NRK opphevet politiet grensen på 1 meter for nærkontakt mellom mennesker. Folk sto da også tett i tett på Eidsvolls plass foran Stortinget, men alt gikk rolig for seg.

Rolig ved ambassaden

Flere av demonstrantene bar med seg plakater med påskriften «Black lives matter». Andre har teksten «Don’t sit back and be silent», «We want justice» og «We can’t breathe». 

Om lag 1.000 demonstranter hadde først møtt opp utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby vest i Oslo, men forflyttet seg mot Stortinget etter klokken 16.

Demonstrasjonen ved ambassaden gikk også rolig for seg, men ifølge TV 2 ble det kastet en røykgranat inne i folkemengden.

Støtte fra Stortinget

Vararepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) fra Oslo, som var med å starte organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), hadde stilt seg opp i et vindu på Stortinget med en plakat med påskriften «Vi betyr noe».

— Som innvandrer og stortingspolitiker vil jeg vise solidaritet med George Floyds familie og demonstrantene og på denne måten stå opp mot rasisme og diskriminering, sier Kornmo til NTB.

This article originally appeared in the June 12, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.