Svensk-finske soldater “invaderte” Norge

Historisk Nato-øvelese i Norden

 

nordic response

Foto: Heiko Junge / NTB
Finske stridsvogner krysser grensen mellom Finland og Norge i Operation Nordic Response.

Amalie Vadla
NTB

Med flere militærkjøretøy “invaderte” finske og svenske soldater Norge under øvelsen Nordic Response.

Ikke mange dagene etter at Sverige ble fullverdig Nato-medlem, kunne de krysse grensen til Norge. Det gjorde de som en del av øvelsen.

Målet med øvelsen er å frigjøre norsk territorium fra en fiktiv fiende og presse fienden lenger bakover.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har tatt turen til Kautokeino-området i forbindelse med øvelsen, som tidligere het Cold Response.

Han sier at 9. mars var en symboltung dag med markering av at alle de nordiske landene nå er medlemmer av Nato.

— Jeg møtte mine svenske og finske kolleger, landenes forsvarsministre, ved den norsk-finske grensen. Der kunne vi se en grensekryssing med svenske og finske styrker som gikk inn i Norge, sier han over telefon til NTB.

Lang medlemskamp

Finland og Sverige søkte om medlem­skap i forsvarsalliansen etter nabolandet Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022.

Finnene ble medlem i april i fjor, mens Sverige endelig fikk sitt etterlengtede medlemskap 7. mars.

Over 20.000 norske og allierte soldater fra 13 land trener sammen på å forsvare Norden. Soldatene kommer fra Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.

Samlet Norden

— Når denne øvelsen begynte var Sverige kun et partnerland. Nå har vi samlet hele Norden i Nato, og det er en stor sak, understreker Gram.

Øvelsen er, ifølge forsvarsministeren, særlig viktig blant annet fordi Finland og Sverige tar med seg viktige kvaliteter inn i Nato.

— Norge var tidligere en stripe langs kysten, nå får vi hele det skandinaviske området med, sier Gram.

Han trekker også fram at Norge, Danmark, Sverige og Finland til sammen har 250 moderne kampfly, en styrke landene nå jobber for å samkjøre.

Viktig øvelse

Forsvarsministeren er svært fornøyd med Nordic Response så langt.

Gram sier at selv om det er viktig med et eget sterkt forsvar i Norge, er man uansett avhengig av godt samarbeid med allierte.

— Det er avgjørende at våre allierte kjenner de klimatiske forholdene i Norden, og derfor må vi samarbeide godt, sier Gram.

Tretten land med

Øvelsen tar utgangspunkt i Nato-paktens artikkel fem, om at angrep på et Nato-land utløser støtte fra alle andre medlemsland.

De svenske og finske styrkene krysset grenseovergangen ved Valtakunnanraja, rett nord for Kivilompolo i Finland.

— Vi skal ta oss nordover og åpne vei, slik at ytterligere styrker kan komme etter og trykke tilbake en tenkt inntrenger, fortalte den svenske brigadesjefen Gustaf Dufberg til VG.

This article originally appeared in the April 2024 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway