Gigantfunn av verdifulle mineraler i Norge

Store mengder sjeldne jordarter fundet i Telemark

mineraler

Foto: Rare Earths Norway / handout / NTB
Magnetrelaterte sjeldne jordarter, neodymium og praseodymium som finnes i betydelige mengder i Rare Earths Norways rettighetsområde i Fensfeltet i Telemark.

NTB

— Vi har gjennom tredjepart fått bekreftet at vi sitter på en betydelig ressurs. Det er en milepæl for oss som kan bli ekstremt viktig både for lokalsamfunnet i Nome [i Telemark], men også Norge og Europa i flere generasjoner, sier sjefgeolog Trond Watne i Rare Earths Norway i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen er det snakk om Europas største forekomst av sjeldne jordartselementer (REE).

Det har lenge vært spekulert på om en slik forekomst kan finnes under bakken på Ulefoss, skriver NRK. Nå er det altså bekreftet.

Mineralene det gjelder, er svært viktige for mye teknologi, særlig knyttet til det grønne skiftet.

— Eksporten av sjeldne jordartsmetaller fra Telemark kan bli viktigere for Europa enn det norsk gasseksport er i dag, sier daglig leder Alf Reistad i Rare Earths Norway.

Naturvernforbundet istemmer at funnet er spennende, men ber både myndigheter og næringsliv om å trå varsomt.

— Naturvernforbundet er ikke prinsipielt imot gruvedrift, men svært opptatt av at alle ledd i prosessen gjøres skikkelig og mest mulig skånsomt, skriver leder Truls Gulowsen på X.

Telemark håper de oppdagelsen kan bidra til verdiskapning i fylket.  Fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap) sier han er i fyr og flamme over kjempefunnet på Fensfeltet.  Han sier fylkeskommunen vil bidra i det videre arbeidet dersom det trengs, og sørge for at mest mulig av verdiskapingen blir igjen i Telemark.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har uttalt at litium og REE i løpet av kort tid vil bli viktigere enn olje og gass.De sjeldne jordartene og metallene ventes blant annet å være sentrale i produksjonen av framtidens vindturbiner, mobiltelefoner og forsvarsmateriell.

Fram til nå har Kina sittet i førersetet, med tilnærmet monopol på produksjonen av sjeldne jordartsmetaller.

Funnet i Telemark kan bidra til å gjøre Europa og NATO mer uavhengig av andre land, men det er fortsatt langt fra funn til produksjon. Rare Earths Norway har satt seg det de beskriver som et hårete mål om å være i drift i 2030.

English synopsis: Gigantic finds of rare earth elements have been confirmed in Norway’s Telemark County, with a major impact on NATO and Europe’s security.

This article originally appeared in the July 2024 issue of  The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway