Statsministeren vil gi mer støtte til NATO

Regjeringen lover å oppfylle Natos toprosentmål

Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Bibiana Piene, Ole Henrik Tveten og Daniel Lundby Olsen

NTB

Regjeringen trapper opp bevilgningene til Forsvaret kraftig. Innen 2026 skal NATOs toprosentmål være nådd.

— Fram til i dag har vi ikke hatt en plan. Nå har vi det, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en felles pressekonferanse med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) 2. mai.

— Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i. Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2026, sier Støre.

Norge forpliktet seg til målet på NATO-toppmøtet i Wales i 2014.

Tolvte time

Satsingen innebærer at forsvarsbudsjettene fram til 2026 skal trappes opp med om lag NOK 3,8 milliarder årlig, til sammen NOK 1 milliard.

Men opptrappingen kommer i tolvte time. Ifølge 2014-avtalen skal Norge og resten av NATO-landene oppfylle toprosentmålet innen 2024. Støre legger skylden på Solberg-regjeringen.

— De besluttet å ikke legge fram en plan. Da vi kom i regjering i 2021, ønsket vi å ha en plan for å nå toprosentmålet. Vi trappet opp forsvarsinvesteringene i fjor og har nå arbeidet for å få det vi mener er en realistisk og ambisiøs plan på plass, sier han til NTB.

— NATO-sjef Jens Stoltenberg har sagt at 2 prosent ikke er et tak, men et gulv. Hva er grunnen til at dere ikke går høyere?

— Norge er det landet i NATO, etter USA, som gir mest til forsvar per innbygger, sier Støre.

Usikre anslag

Anslagene er imidlertid usikre fordi Norges økonomi er ustabil på grunn av svingende olje- og gasspriser.

— Under pandemien, da BNP falt, hadde Norge utgifter til forsvarsformål på 2 prosent av BNP. Og selv om vi har styrket forsvaret med NOK 11 milliarder, er andelen av BNP i 2023 kommet godt under 2 prosent. Og det vil vi oppleve fra år til år, men poenget nå er at vi har en plan, framholder Støre.

This article originally appeared in the June 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway