Mangemillionær mistenkt

Tom Hagen, en av Norges rikeste, siket for drap på sin kone

Anne-Elisabeth Hagen

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Politiet står fast ved teorien om at Hagen-familiens bolig er åstedet for drapet på Anne-Elisabeth Hagen.

NTB

Mangemilliardær Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen. 

Hagen har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 164. 

Politiet har en klar formening om hva som skal være motivet for at Tom Hagen skal ha vært involvert i drapshandlingen mot kona i Lørenskog utenfor Oslo. Det bekreftet påtaleansvarlig Haris Hrenovica overfor TV 2.

­— Vi har selvsagt gjort oss opp en mening knyttet til motiv, men det er noe som forblir i etterforskningen, sa Hrenovica.

For to uker siden ble det klart at lagmanns­retten var uenig i politiets vurdering om at det er skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen for å være involvert i drapet på kona. Dermed ble han løslatt fra varetektsfengsel.

De tre barna til Tom og Anne-Elisabeth Hagen sier de ikke har tillit til etterforsknings­ledelsen og ønsker at nye folk skal etterforske bortføringen av moren. 

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog:

31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvinner fra sitt hjem i Lørenskog. Ektemannen Tom Hagen kommer hjem rundt klokka 13.30 og varsler politiet.

9. januar 2019 går politiet ut offentlig og bekrefter at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

11. februar 2019 blir det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

26. juni 2019 opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

6. august 2019 opplyser bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. 

28. august 2019 går politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

13. september 2019 blir det kjent at
tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

• 17. oktober 2019 går politiet ut med opplys­ninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til ekteparet Hagen.

25. oktober 2019 møter etterforsknings­ledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet.

22. januar 2020: I Kripos’ nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Løren­skog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. 

29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker.

7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.

8. mai 2020: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai. Mannen blir siktet for drap eller medvirkning til drap og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse. Samme dag forkaster Høyesterett påtalemyndighetens anke, og Tom Hagen løslates.

9. mai: Mannen i 30-årene blir løslatt
etter avhør, og siktelsen mot ham endres til medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen.

This article originally appeared in the May 22, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.