Kronprinsparet feirer jubileum

Haakon og Mette-Marit har vært gift i 20 år

Foto: Lise Åserud / NTB
Kronprinsparet stiller til fotografering på Skaugum.

NTB

I 20 år har Haakon og Mette-Marit vært Norges kronprinspar. Bryllupsjubileet feires ved å peke på ungdommen – og på veien ut av utenforskap.

— Det finnes alltid håp. Jeg tror det er utrolig viktig å klamre seg fast til det i perioder hvor man opplever vanskelige ting, sa kronprinsessen til NTB.

Kronprinsparet giftet seg 25. august 2001. Egentlig skulle de feire 20-årsjubileet på selve bryllupsdagen, men akkurat da ble prinsesse Ingrid Alexandra koronasmittet og feiringen måtte utsettes en måned.

— Jeg tror det var sånn for mange andre foreldre også de to ukene rett etter at skolen startet. Det var veldig mange som hadde barn som hadde korona da. Men vi er veldig glad for at det gikk veldig bra, sa kronprinsessen.

Eget fond

Når 20-årsjubileet for bryllupet skulle markeres, ønsket kronprinsparet å vie feiringen fondet de opprettet da de giftet seg. Et fond som har fokus på ungdommer og blant annet jobber for å hjelpe folk ut av utenforskap.

Derfor var 20 ungdommer knyttet til ulike prosjekter fra Kronprinsparets Fond invitert til lunsj på Skaugum 23. september.

— Det skal ofte veldig små endringer til for at livet skal bli veldig mye bedre, påpekte kronprinsessen.

Kronprins Haakon viste til at ungdomstiden er spesielt sårbar.

— Ungdomsperioden er litt sånn berg-og-dalbane med opp og nedturer, og vi synes det er utrolig viktig at unge mennesker får muligheten til å bidra og vise hva de kan. Derfor opprettet vi kronprinsparets fond den gangen. Vi er skikkelig stolte og imponert over det dere får til, sa han i sin tale til gjestene.

Feiringen fortsatte med at ungdommene fortalte om sine erfaringer.

Da kronprinsparet møtte pressen på terrassen etterpå, kunne de røpe at de faktisk fikk stelt i stand en liten feiring på Skaugum på selve bryllupsdagen også—til tross for sykdom i hjemmet.

This article originally appeared in the Oct. 8, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway