Kronprinsparet feiret 50-årsdag 

Hyllet hverdags­helter i festtalen

kronprinsparet

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon holder tale under bakgårdsfesten på Slottet i Oslo 25. august. Festen markerer at kronprinsparet har fylt 50 år i løpet av sommeren.

NTB

– Det som gjør Norge vakkert, er menneskene som bor her, sa kronprinsen i sin tale. Sammen med kronprinsessen hyllet han hverdagshelter de har invitert til fest.

– Mange sier at den vakre naturen er det beste ved Norge. At vi har tillit til hverandre. At vi er et litt reservert, men hyggelig folk som stort sett er greie med hverandre. Og alt dette er jo sant. Men for å oppdage noe av det som gjør Norge virkelig vakkert for oss, må vi tett inn på mennesker. Gjerne på små steder, sa kronprinsen til gjestene i 50-årsfesten på Slottet.

Blant de mange gjestene i bakgårdsfesten 25. august er mennesker som kron­prinsparet har møtt gjennom sine mange norgesbesøk.

Kronprinsen sa det var veldig hyggelig å se igjen mange kjente, og at de bringer fram gode minner fra reiser rundt om i landet.

I hoveddelen av talen snakket kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit om flere av gjestene de hadde møtt på reiser og som er til stede på Slottet.

– Tidligere i år besøkte vi Kautokeino, der vi blant annet fikk møte Inga og familien hennes, sa kronprinsessen om en reingjeterfamilie som holder tradisjoner i hevd.

– Haakon fikk til og med prøve seg som reingjeter, sa hun i bakgården på Slottet.

Kronprinsparet snakket også om møter med håndballtrenere på Stord, “vevkjerringer” i Vinje og Røde Kors i Jotunheimen og Oslo, blant annet.

– Vi føler oss heldige. Takk for at dere ville komme og feire sammen med oss. Feire Norge. Feire det vi har skapt sammen. Feire det vi kan være for hverandre, og for landet vårt, avsluttet kronprinsessen talen med.

This article originally appeared in the October 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway