Krigen i Ukraina kan bidra til strømkrisen

Dramatisk utvikling vil holde gasspriser høye over tid

Ukraina

Foto: Paul Kleiven / NTB
Lav sol bak tynne skyer over høyspentmaster i Nordmarka i Nittedal, Norge.

NTB

Uroen i Ukraina har bidratt til en økning i olje,- gass- og kraftpriser, ifølge kraftanalytiker. Flere på feltet advarer om høye strømpriser.

 — Denne gasskrisen ser ut til å vare mye lenger enn det man kunne regne med hvis det ikke hadde kommet et russisk inngrep. Det forverrer situasjonen for norske strømkunder, sa kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight til E24.

Strømprisen i Sør-Norge har så langt i år holdt seg på godt over én krone per kilowattime, utenom nettleie og avgifter. Det er lavere enn toppen i desember da snittprisen var på NOK 1,77 kilowattimenet uvanlig høyt nivå i Norge.

— Russland er blant Europas største leverandører av kull, og det har vært 8–9% økning i kullprisen i dag. Dette virker særlig inn på nattprisene på strøm i Norden, som har løftet seg med rundt tre øre for resten av året, sa Botnen.

Sjef Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer også mot varige, høye strømpriser.

—Nå er det en dramatisk utvikling, og vi får se hva som skjer. Men det kan være grunn til å tro at gassprisene vil kunne holde seg høye over tid, og at det kan bidra til vedvarende høye strømpriser i deler av Norge, sa NVE-sjefen.

English synopsis: The Russian invasion of Ukraine may affect electricity prices in Norway, with oil and gas prices remaining high for a longer period of time.

This article originally appeared in the March 4, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway