Kongefamilien hilser fra slottet

Sang med folket fra slottsbalkongen i regnværet

the Norwegian royal family waves from the balcony of the Royal Palace in Oslo

Foto: Lise Åserud/NTB
Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser til folket fra balkongen på Slottet under 17. mai feiring på Slottsplassen i Oslo.

E. LÜBECK & O. SAGBAKKEN SAANUM
NTB

I regnværet, og til tross for koronapandemien, troppet kongefamilien på sedvanlig vis opp på slottsbalkongen 17. mai. Deretter kjørte de rundt i Oslos gater.

Kongefamilien og kronprinsfamilien kom ut på slottsbalkongen klokken 11.30 – med kongen gående ut først, med krykker. Kronprins Haakon og kong Harald hadde begge på seg svarte flosshatter.

Barnekor, skoleelever og Gardens drill- og musikktropper var samlet i regnværet da kongefamilien kom ut på balkongen. Det var tett mellom paraplyene på Slottsplassen, men langt færre enn det vanligvis ville vært.

Kun deltakere på markeringen var til stede, og publikum fikk ikke slippe inn på plassen.

Hipp, hipp, hipp, hurra

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo Rauand Ismail holdt en tale mens kongefamilien oppholdt seg på slottsbalkongen.

— Det er en ære å utbringe et leve for hans majestet kong Harald og den kongelige familien. Hipp, hipp, hipp, hurra, sa han.

Deretter var det duket for musikk fra Hans Majestet Kongens 3. Gardekompani. Også Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen var samlet utenfor slottet.

De fikk høre Helene Kristina Blystad og Idun Sofie Torsdottir lese opp dikt, før Vilde Dahl Neraal sang «Before We Meet Again».

Arrangementet ble avsluttet klokken 12 da kongefamilien, de oppmøtte og befolkningen sang nasjonalsangen.

Kjøretur i Oslo

Like etter satte kongefamilien seg i bilen for å kjøre rundt i Oslos gater. På grunn av regnværet droppet de å kjøre i åpne biler.

Kong Harald og dronning Sonja kjørte blant annet forbi Sagenehjemmet i Oslo.

I 13.30-tiden gikk kongeparet og kron-prinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg.

Med Askers ordfører

For kronprinsfamilien startet derimot dagen som vanlig hjemme på Skaugum. Like etter klokken 9.30 kom de gående ut til de fremmøtte, som startet med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Der var det utelukkende smil å se hos kronprinsfamilien, til tross for regnværet.

Deretter var det duket for en tale fra Askers ordfører Lene Conradi (H), der Conradi pratet om det vanskelige siste året og hvor takknemlig hun var for at kongefamilien har stilt opp.

Kronprinsfamilien ble stående med de to hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Etter at det offisielle opplegget var over, gikk kronprinsfamilien bort til de fremmøtte.

Like før klokken 10 reiste de av gårde fra Skaugum. Før de kjørte inn til hoved-staden, var de innom Gullhella bo- og om-sorgssenter og Korpåsen boligsameie.

This article originally appeared in the June 4, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway