Ja til påskeferie på hytta, men …

Strenge restriksjoner når folk drar til fjells; mange må følgereglene hjemmefra

hytta

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Nordmenn får dra til fjells i påsken, men de må følge strenge restiktsjoner. Oslofolk bør følge reglene hjemmefra. Det betyr det munn­bind på butikken og ingen besøk på den lokale puben eller restauranten.

Bibiana Piene
NTB

Helsemyndighetene ber innstendig folk fra Oslo og andre områder med mye smitte om å følge reglene hjemmefra dersom de drar til fjells i påsken.

For oslofolk betyr det munnbind på butikken og absolutt ingen besøk på den lokale puben eller restauranten. Oslofolk bør nemlig følge reglene som gjelder i hovedstaden.

Det kom fram på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen 12. mars. Siden Norge stengte ned 12. mars i fjor, på dagen ett år siden, har regjeringen holdt i alt 172 koronapressekonferanser, som oftest sammen med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Det var råd og regler for påskeferien som sto i sentrum. Helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) slår fast at folk kan dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn.

— Vi anbefaler da å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport hvis det er mulig, og holde avstand til andre, sier Høie.

Hytteforbud ikke vurdert

Overfor NTB understreker han at regjeringen i år ikke har vurdert et hytteforbud, slik regjeringen – til høylytt kritikk – innførte i fjor.

– Den gang var det ikke et smitteverntil-tak, men et smitteberedskapstiltak, sier Høie.

Helsemyndighetene er likevel bekymret for at folk fra områder med høyt smittetrykk skal bringe smitte med seg til fjells. Derfor anbefales følgende:

Alle som er syke, bør holde seg hjemme i påsken, og alle som blir syke på hytta, bør dra hjem. De som venter på testsvar, må også holde seg hjemme.

Ha færre kontakter enn vanlig og ha møter og aktiviteter utendørs.

Folk bør lese seg opp både på hjemkommunens og hyttekommunens smitteverntiltak og følge de strengeste.

Enorm nedside

Helsedirektør Bjørn Guldvog håper folk ikke vil falle for fristelsen til å ta en øl på den lokale puben.

— Hvis man gjør det, er nedsiden enormt stor. Hvis det er mange som bryt-er disse rådene, så vil vi kunne få veldig mange nye utbrudd rundt i landet. Det er veldig kostbart og har store konsekvenser for barn og unge, og det kan føre til mer sykdom og død, sier han til NTB.

Myndighetene anbefaler heller ikke turer fra hytte til hytte, og folk blir bedt om å reservere ubetjente hytter på forhånd. Hvis hytter ligger vanskelig til, og det kan bli vanskelig å få helsehjelp ved behov, bør det bli vurdert å stenge tilgangen til dem, mener regjeringen.

De som havner i karantene rett før påsken, bes om å holde seg hjemme.

— Det er ikke greit å ta halve karantenen hjemme og halve på fjellet, sier Guldvog.

Utenlandsreiser frarådes

Regjeringen kommer også med en særlig oppfordring til dem som bor i områder med mye smitte, for eksempel Oslo, om å unngå hoteller og andre overnattingssteder. Reiselivsaktørene blir bedt om å begrense tilgangen til fellesarealene på slike steder.

Folkehelseinstituttet har ikke regnet på hvor stor smittespredning som kan oppstå i kommuner med mindre smitte når det kommer folk fra områder med mer smitte.

Alle unødvendige utenlandsreiser frarådes, og alle som reiser på slike turer, må på karantenehotell når de vender hjem.

English synopsis: Norwegians will be allowed to visit their mountain cabins for Easter, but many are advised to follow the same COVID-19 restrictions as at home.

This article originally appeared in the March 26, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway