Iskald trend: Folk vil kaste seg i is

Én av fem unge nordmenn vil isbade i vinter

isbad

Foto: Terje Bendksby / NTB
I Norge har det blitt populært å kaste seg i iskaldt vann både for moro og helses skyld.

NTB

Ferske tall fra Ipsos på bestilling fra organisasjonen Norsk Friluftsliv viser at 15% av unge mellom 15 og 24 år planlegger å isbade denne vinteren, mens 5% allerede har tatt seg en iskald dukkert.  Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, har inntrykk av at isbading har blitt mer populært det siste året.

— Det at dette er blitt populært kan nok knyttes til tden vi er inne i, som gjør at man kan få behov for å prøve nye aktiviteter og utfordre seg selv på nye måter, sier Lier, som tror dette er en trend vi vil se mer av.

Det er særlig kvinner og folk i Nord-Norge som kaster seg på badetrenden, ifølge undersøkelsen. 7% av kvinner sier at de har isbadet i vinter, mens andelen er 4% blant menn.

Så mange svarer at de har isbadet i vinter fordelt på landsdel: 8% i Nord-Norge, 2% i Midt-Norge, 6% på Vestlandet, 5% i Oslo, og 4% på det øvrige Østlandet.

Det er foreløpig uklart hvilke helsegevinster isbading har. Forsker ved UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, Maja-Lisa Løchen, har tidligere sagt at mestringsfølelse er et opplagt element ved å kaste seg i iskaldt vann, og at det kan bidra til økt livskvalitet.

Samtidig fraråder hun personer med ubehandlet hjerte- og karsykdom fra bading i iskaldt vann, og advarer alle mot å isbade alene.

This article originally appeared in the Jan. 21, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway