Forsvarssjefen tror ikke det er fare for krig

– Nordmenn bør ikke bekymre seg

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener nordmenn ikke bør uroe seg for krig i Norge i nær framtid.

NTB

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil ikke gå så langt som sin svenske kollega, som mener svenskene må forberede seg på krig.

Sveriges forsvarssjef ba nylig svenskene mentalt forberede seg på krig. Samtidig mener E-tjenesten at Norge må forberede seg på en militær trussel fra Russland.

Kristoffersen sier til NRK at det er nødvendig for Norge å styrke sitt eget forsvar, men understreker likevel at nordmenn ikke bør uroe seg.

— Folk bør være bekymret for utviklingen i verden, men ikke for at det skal bli krig i Norge de nærmeste årene. Men å ha et beredskapslager hjemme for et par dager er alltid en god idé, uansett, sier han.

Kristoffersen holdt et foredrag på Akershus festning i regi av Oslo Militære Samfund den 12. februar. I foredraget kom han inn på sikkerhetssituasjonen, organiseringen og utviklingen av Forsvaret og Nato.

Kristoffersen sa i foredraget at krigen i Ukraina kommer til å prege oss i mange år fremover. Han oppfordret nordmenn om å beholde roen, stå sammen og fortsatt støtte Ukraina.

Han understreker at Norge vil fortsette å støtte det krigsherjede landet også etter krigens slutt. Det vil nemlig ta tid å bygge opp landet som en selvstendig og demokratisk stat.

— At Ukraina vil prege oss alle her i salen de neste 10-15 årene, er ikke usannsynlig, mener Kristoffersen, som til NRK sier at Vesten burde ha involvert seg i større grad tidligere.

— Etter 2014 begynte vestlige land å støtte Ukraina. Men hadde vi gjort enda mer hadde terskelen for å invadere Ukraina kanskje vært større. Det er lett å være etterpåklok, men et forsvar skal først og fremst forhindre krig, og et sterkt forsvar er en god garanti for å ikke få krig, understreker Kristoffersen.

This article originally appeared in the March 2024 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway