Huitfeldt kan bli neste USA-ambassadør

Regjeringen har valgt Krutnes-etterfølger

Huitfeldt

Foto: Frederik Ringnes / NTB
Flere medier melder at Anniken Huitfeldt får ny jobb som ambassadør i USA.

Regjeringen har bestemt seg for Anniken Huitfeldt som ny ambassadør til USA. UD venter nå på diplomatisk godkjennelse fra amerikanerne, melder flere medier.

Dagens Næringsliv skriver at avisen har fått bekreftet fra regjeringskilder at Utenriksdepartementet har søkt om såkalt agrement for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington, D.C.

Et agrement er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant, i dette tilfellet en ambassadør, utnevnes.

Når amerikansk UD har behandlet søknaden og returnert den til norsk UD, gjenstår bare den formelle beslutningen hos Kongen i statsråd. Den amerikanske saksbehandlingen er bare en formalitet, men det varierer hvor lang tid det tar, skriver avisen.

I august forlater dagens ambassadør Anniken Krutnes posten, og regjeringen må få hennes etterfølger på plass.

– Jeg kommenterer ikke prosessen, men jeg gir veldig gjerne gode skussmål til Anniken Huitfeldt. Hun er en dyktig politiker med erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Hun var en dyktig utenriksminister, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at hun registrerer at “Ap-staten”, der man gir verv og posisjoner til partikolleger, er tilbake.

– Dersom dette stemmer, utviser Støre svært dårlig dømmekraft, skriver Listhaug i en kommentar via epost.

– Jeg vil minne statsministeren på at det kun er få måneder siden han ikke hadde tillit til Huitfeldt som utenriksminister. Etter det vi kan se i mediene, er det åpenbart at det finnes andre kandidater med bedre kvalifikasjoner, avslutter hun.

Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister i oktober etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister.

This article originally appeared in the February 2024 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway