Høstens bøker byr på stort valg

Aschehoug er klar med spennende, stjernespekket liste

Aschehoug hagefest

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jo Nesbø og Helga Flatland på Aschehoug forlag presentasjon av høstens bøker 2020 i Aschehougs hage på Drammensveien.

NTB

Aschehoug forlag er klar med høstlisten. Jo Nesbø slipper bygdekrim, Siri Hustvedt kommer med essays og Maja Lunde skriver om nedstengingen. Helga Flatland, Maria Kjos Fonn og Bobbie Peers er andre velkjente forfatternavn som står for tur når forlaget ruster seg for høsten.

Og vi trenger ikke vente lenge før det første stornavnene melder seg. Forlagets storstjerne, Jo Nesbø, slipper sin bebude bygderoman, «Kongeriket» 2. september – og her har han tatt en pause fra Harry Hole.

Forlaget skriver at det er duket for en spenningsroman der stikkord som ambisjoner, lojalitet og kjærlighet.

Lunde og Hustvedt

Deretter er det Maja Lunde sin tur, når hun slipper «De første dagene» 4. september. Dette er forfatterens betraktninger fra dagene da hele verden stoppet opp.

Samme dag vil Siri Hustvedt slippe essaysamlingen sin, «Hva er vi?», mens vi får ny historisk krim fra Kurt Aust 11. september. Da er det duket for «Hjertets mørke», siste bok ut i serien om etterforskerne Bouberge og Hortten.

Geir Gulliksen melder seg også 11. september med sin roman «Bli snill igjen», og på tampen av måneden, 25. september, er Lars Petter Sveen klar med «Nordriket».

Flatland og Kjos Fonn

Oktober er måneden Helga Flatland-fansen kan glede seg til. Forfatteren av storselgeren «En moderne familie» er nemlig tilbake med en ny roman om kompliserte familiebånd.

Med «Et liv forbi» sneier hun innom tematikk som tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Boken forventes utgitt 2. oktober og forlaget skriver videre at boken handler om å vokse opp i skyggen av sykdom, og om omsorgsroller som snus.

Store forventninger er det også til Maria Kjos Fonns nye roman, etter at hun ble en kritikerfavoritt og prisvinner med romanen «Kinderwhore» i 2018. Også hun er oktober-aktuell når hun slipper «Heroin chic» – en roman som ifølge forlaget handler om et sosialt fall – uten noen klar årsak.

Det heter videre om høstens slipp fra Kjos Fonn at det handler om «en begavet jente som søker nummenheten i rusen».

Ny barnebokstemme

Bobbie Piers har gjort stor lykke som forfatter for barn og unge, og i høst er han aktuell med siste og sjette bok om William Wenton. Den har fått tittelen «Sentrifugalkatastrofen» og skal utkomme i oktober.

Mina Sewali har markert seg som blant annet manusforfatter og skuespiller, og i høst kan hun også smykke seg med tittelen barnebokforfatter. Hun slipper nemlig bok i Pingla-landskapet: «Hør’a dagbok!» kommer for salg 3. oktober og her møter vi en 12-åring med store drømmer.

Men å bli Norges store rapstjerne er kanskje ikke så enkelt som vår kvinne tror.

This article originally appeared in the Sept. 4, 2020, issue of The Norwegian American.

Norwegian American Logo

The Norwegian American

The Norwegian American is North America's oldest and only Norwegian newspaper, published since May 17, 1889.