Norge tilbyr helsehjelp for Ukrainere

Flere sårede soldater kommer i tiden framover

Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen sammen med president Volodymyr Zelensky. Støre besøkte Ukraina og fikk se konsekvensene av den russiske invasjonen.

NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) regner med det vil komme flere ukrainske soldater og sivile for å få helsehjelp i Norge i tiden framover.

— Det er slik at det nå kommer soldater. Vi forventer flere framover, både soldater og sivile, sier Støre.

Statsministeren var til stede 3. oktober i trontaledebatten på Stortinget for å redegjøre om evakuerte ukrainske soldater. Flere partier har stilt spørsmål ved om de får gratis helsehjelp i Norge.

— Prinsippet er at kommer de til Norge, så får de gratis sykehusbehandling. Det tilbudet har vi gjort klart. Det har vært noen spørsmål fra ukrainsk side om det er gratis behandling på sykehus. Det er det, sa Støre.

Han viste til at Norge bidrar gjennom den felles europeiske ordningen for å evakuere sårede soldater og sivile ut fra Ukraina.

­—Norge er i toppen i Europa i sånne transporter. Det handler blant annet om et høyt antall transporter til land nær Ukraina, fordi mange pasienter ønsker å bli behandlet der. Vi har også mottatt mange til Norge, men vi har større kapasitet, sa Støre.

Støre sa at Norge har gitt tilbud om evakuering av over 300 personer. Inntil 3. oktober hadde det kommet 99 pasienter til behandling på norske sykehus, sammen med 60 pårørende.

— Norges tilbud skiller ikke mellom sivile og militære, og vi tar også imot militære, sier Støre.

Regjeringen besluttet at Norge kan hente inntil 550 sårede ukrainere. I juni ankom de første sårede ukrainske soldatene Norge.

This article originally appeared in the November 4, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway