Hektisk aktivitet før fredsprisfrist

Representanter fra Stortinget har meldt sine forslag

Nobel Peace Center

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter
Fasade/inngang til Nobels Fredssenter i Oslo.

KENNETH KANDOLF-HAUG
NTB

Ved midnatt natt til 1. februar gikk fristen ut for å nominere kandidater til Nobels fredspris for 2021. En rekke stortingsrepresentanter har meldt sine forslag.

Blant de siste til å melde fra om sin nominasjon var partileder Audun Lysbakken i SV. Hans valg er den internasjonale koalisjonen Campaign to Stop Killer Robots. Kampanjen arbeider for et forbud mot automatiserte selvstyrte våpensystemer og en større regulering av autonom teknologi.

— Vi kan ikke tillate at autonome våpen får definere fremtidens konflikter. Fredsarbeid handler om å høyne terskelen for bruk av våpen, men drapsroboter senk­er den, sa Lysbakken i en pressemelding søndag 31. januar.

Alle medlemmer av nasjonalforsamlinger kan foreslå kandidater til Nobels fredspris. I 2020 var det Frp-representanten Christian Tybring-Gjeddes nominasjon av USAs daværende president Donald Trump som fikk mest oppmerksomhet.

Menneskerettighetsaktivister og pressefolk

I år håper senteret at det blir mer oppmerksomhet rundt fredsarbeid. Stortingsrepresentantene ser ut til å ha fulgt deres oppfordring. Tre stykker har valgt seg den russiske menneskerettighetsforkjemperen Aleksej Navalnyj som kandidat: Venstres Ola Elvestuen og Høyre-representantene Mathilde Tybring-Gjedde og Peter Christian Frølich.

Nobelkomiteen har tildelt fredsprisen til en russisk menneskerettighetsaktivist tidligere: Andrej Sakharov fikk prisen i 1975.

Opposisjonen i Hviterussland nominert

Fra nabolandet Hviterussland har flere stortingsrepresentanter nominert opposisjons-lederen Svetlana Tikhanovskaja. Det dreier seg om Høyres Hårek Elvenes, Arbeiderpartiets Jette Christensen og Geir Toskedal fra KrF. Christensen nominerer Tikhanovskaja sammen med den polske dommerforening­en og

 

Den Ungarske Helsingforskomité, for kampen for demokrati, mens Toskedal nominerer Tikhanovskaja sammen med opposisjonspolitikerne Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo.

— Opposisjonspolitikerne i Hvite-russland har et fantastisk mot. De arran-gerer fredelige demonstrasjoner, til tross for at myndighetene øker voldsbruken mot dem sa Toskedal, som er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Mange demokratiforkjempere nonimert
Tybring-Gjedde og Frølich har også nominert den hongkongkinesiske demokratiforkjemperen Martin Lee Chu-ming.

– Martin Lee har fått kallenavnet «demokratiets far» i Hongkong. Han etablerte Hongkongs første demokratiske parti i 1990 og har dedikert sitt liv til å kjempe for demokrati og menneskerettigheter i Hongkong og Kina, skrev Mathilde Tybring-Gjedde i en epost til NTB.

Også Elvestuen har foreslått aktivister fra Hongkong. Sammen med Terje Breivik og Jon Gunnes har han nominert det uavhengige nettstedet Hongkong Free Press. Journalister og pressefrihet er et gjentakende tema. Venstres Trine Skei Grande nominerer faktasjekkerne i The International Fact-Checking Network. Det samme gjør stortingsrepresentant Tore Storehaug fra KrF.

­— I en tid hvor falske nyheter og feilinformasjon sprer seg både i forbindelse med nasjonale valg og i pandemien, står nettverk­et av faktasjekkere på tvers av landegrenser for en uvurderlig innsats for å gi innbyggerne pålitelig og bevisbasert informasjon, sa Storehaug i en uttalelse til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har nominert den filippinske journalisten Maria Ressa og Høyres Sveinung Stensland organisasjonen Reporters Without Borders.

Nato nominert igjen
SVs Petter Eides nominasjon har vakt stor oppmerksomhet. Han foreslår den amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen.

— Da jeg lette i bakhodet for å finne det viktigste som har skjedd i året som har gått når det gjelder fred og konflikt, så tenkte jeg på Black Lives Matter. Det er en enormt viktig global bevegelse som jeg er blitt veldig berørt av, sa Eide til Klassekampen.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg valgte å gjøre som i fjor, og har nominert Nato til fredsprisen. Han mener Nato «bare ved sin eksistens har bidratt til å unngå væpnede konflikter i lang tid».

Venstres Carl-Erik Grimstad har nominert vaksineorganisasjonene Cepi og Gavi, mens partikollega Solveig Schytz har valgt seg speiderbevegelsen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes nominerer Folk-til-folk-samarbeidet i Barentsregionen, som inkluderer ishockeyklubben Kirkenes Puckers.

This article originally appeared in the Feb. 12, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway