Erna Solberg sier takk for seg

Nå er det opp til den nye regjeringen å gjøre endringer i statsbudsjettet

Erna Solberg

Foto: Javad Parsa / NTB
Erna Solberg i vandrehallen i Stortinget etter presentasjonen av regjeringens forslag til statsbud-sjett for 2022.

NTB

Statsminister Erna Solberg (H) sa takk for seg med et statsbudsjett hun mener gir kraftfull klimaeffekt. Hun leveret sin avskjedssøknad til kongen 12. oktober.

Vemodige dager

 —Det er noen vemodige dager når du skal takke av alle og folk du har jobbet intenst med, både i den politiske staben, men også de som jobber i embetsverket. Du har jo jobbet i mange år sammen med folk som du kjenner og liker, og nå skal de serve noen andre, sa avtroppende statsminister Erna Solberg til NTB. 

Forslg til statsbudjett

Regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett og varslet samtidig at de vil søke kongen om avskjed på slottet.

Blant nyhetene på budsjettet er at regjeringen går inn for å sette opp CO2-avgiften med 28%. Prisen på bensin og diesel skal ikke lenger skjermes fra økningen

— Dette er vår politikk for hva vi mener hadde vært riktig for å få ned klimagassutslippene. Det er riktig at Ap og Sp har hatt andre synspunkter på dette i valgkampen, og ikke har hatt kraftfulle klimatiltak. De har snakket mye om at de har mer kraftfulle klimatiltak, men vi har ikke sett dem. Dette er det som gir noe nytt, sa Solberg.

Opp til den nye regjeringen

Det er nå opp til den nye Ap-Sp-regjeringen å gjøre endringer i budsjettet, før de må søke støtte i Stortinget for endringene. De har varslet at de vil søke flertall til budsjettet sammen med SV.

Solberg har rådet kong Harald til å ta kontakt med Ap-leder Jonas Gahr Støre og be ham om å danne ny regjering. 

Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum la fram sin regjeringserklæring 13. oktober, og etter planen trat den nye regjeringen inn i sin rolle 14. oktober.

This article originally appeared in the Oct. 22, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway