Equinor tildelt gigantisk kontrakt

Equinor vil forsyne delstaten New York med havvindkraft

Equinor

Foto: Jan Arne Wold / Woldcam / Equinor
Equinor driver vindparker over hele verden. Avbildet her er Dudgeon vindpark i Nordsjøen utenfor kysten av Norfolk i Storbritannia.

ALEXANDER VESTRUM
NTB

Equinor er valgt til å forsyne delstaten New York med havvindkraft i en av de største tildelingene for fornybar energi i USA noensinne, opplyser selskapet.

BP er Equinors strategiske partner i utbyggingen. Den samlede leveransen til delstaten blir 3,3 gigawatt (GW), opplyser Equinor.

Dette fordeler seg på 1.260 megawatt (MW) fra Empire Wind 2 og 1.230 MW fra Beacon Wind 1, noe som kommer i tillegg til den inngåtte avtalen om å forsyne New York med 816 MW fra Empire Wind 1.

Globalt knutepunkt

— Disse prosjektene skal levere fornybar kraft til New York og vil spille en viktig rolle i delstatens arbeid for å bli et globalt knutepunkt for havvind, sa konsernsjef Anders Opedal i Equinor.

— Østkysten av USA er et av verdens mest attraktive vekstmarkeder for havvind. 

— Suksessen vi har hatt med budene på Empire Wind 2 og Beacon Wind 1 innebærer et gjennombrudd for vår havvindvirksomhet i USA, og bekrefter Equinors ambisjon om å være et ledende selskap i det grønne skiftet. Prosjektene gir økt verdiskaping gjennom stordriftsfordeler og støtter vår strategiske ambisjon om å bli et globalt ledende havvindselskap, sa konsernsjefen.

Klimamål

— Samtidig som Equinor arbeider med å utvide sin fornybarvirksomhet i USA og ellers i verden, viser New York de store fordelene med havvind for å nå klimamålene og for å stimulere økonomisk aktivitet, sa Siri Espedal Kindem, direktør for USAs østkyst i Equniors New Energy Solutions (NES).

Ifølge E24 er Empire Wind beregnet å utgjøre en investering på rundt NOK 25 milliarder, noe som tilsvarer en mellomstor norsk oljeutbygging.

Høye vindmøller

— Vi er en stat av drømmere, men vi er også en stat av drømmere som kan sette drømmene våre ut i live, sa guvernør Andrew Cuomo i New York.

Da nyheten om Empire Wind I ble kjent i juli 2019, beskrev Equinors Pål Eitrheim det slik overfor VG:

— Vi skal bygge mellom 60 og 80 vind-møller, hver av dem opp mot 250 meter høye. Det er dobbelt så høyt som Oslo Plaza og ikke langt unna tre ganger så høyt som Frihetsgudinnen, sa han.

This article originally appeared in the Jan. 29, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway