Durek Verrett opplever «kulturkollisjoner»

Stoler på kongen; reagerer på kritikk på tidligere utsagn

Foto: Lise Åserud
Den selverklærte amerikanske sjamanen Durek Verrett er forlovet med Norges Prinsesse Märtha Louise.

Durek Verrett sa til TV 2 at han har et godt forhold til sin kongelige kommende svigerfar. ­

— Jeg stoler på hva han sier, og jeg vet at vi vil snakke om ting, sa Verrett.

— Han er klok, har så mye kunnskap, er så snill og sympatisk, og virkelig forstår ting. Vi snakker ut om alt. Han lytter til meg og jeg lytter til ham, sa han.

Prinsesse Märtha Louise fortalte at hun aldri var nervøs for å fortelle kongeparet at hun hadde blitt sammen med Verrett.

— Jeg tror de er veldig glade når jeg er glad. De har vært veldig sjenerøse og åpne, og omfavnet forholdet vårt, sa hun.

Kulturkollisjon

Kong Harald og dronning Sonja har fått spørsmål om det er et problem at Durek Verrett bruker kongelige titler og begrep i sitt kommersielle virke.

— Jeg tror ikke det har sunket helt inn hva vi mener ennå, men vi er i prosess, og dette kommer til å løse seg etter hvert. Vi blir bedre og bedre kjent, og vi kommer til å snakke mer med ham, som vi gjør i en familie, sa kongen på spørsmål fra NTB.

— Det kommer nok til å løse seg. Men jeg lover ikke at det løser seg i morgen, sa han.

Han avviste at Verretts bruk av kongelige titler er en utfordring for kongehuset.

— Det er stor forskjell å være i Amerika og være i Norge tror jeg, påpekte dronningen.

— Det er en kulturkollisjon vi nå merker, tror jeg, sa kongen.

Opptatt av å snakke sammen

Prinsesse Märtha Louise sa hun ikke ble overrasket over farens uttalelse.

— Nei, jeg var fornøyd med hva han sa, fordi det er sant. Vi skal snakke om det, og vi har kulturforskjeller, sa hun til TV 2.

Hun trekker fram at de er en familie som er opptatt av å snakke sammen.

­— Når faren min sier at vi skal snakke om dette, betyr det ikke at han skal være streng, men at det skal være en diskusjon. For det er sånn vi gjør det i vår familie, sa hun.

Reagerer på kritikk

Durek Verrett reagerer på kritikken mot flere av hans utsagn som er blitt kontroversielle i Norge. Kulturforskjeller, sa han.

­­— Det kan aldri holdes noen form for samtale før vi i det minste anerkjenner at vi kommer fra to ulike spektre. To ulike kulturer som tenker på to ulike måter, sa Verrett til TV 2.

Verrett sa at en medaljong hjalp ham da han var smittet av koronaviruset. Han forsvar­er den stive prisen medaljongen selges for, over 2.000 dollar på Verretts egen hjemmeside, med at den er håndlagd i USA.

— Her i Norge er det helt medisinsk, medisinsk og medisinsk. Og det er greit, det er deres kultur. Men i USA ser vi mot holistiske ting, sa Verrett.

Verrett har også fått kritikk for den såkalte vaginarensingen han promoterer.

— Jeg snakket om kvinnekultur i USA. I kvinnekulturen der vet man at når kvinner har en seksuell partner, er det et energiavtrykk som sitter igjen etter den seksuelle partneren inne i de seksuelle kjertlene. Derfor går mange kvinner i USA gjennom renselsesritualer for å bli kvitt det, sa Verrett.

Biologiprofessor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo sa at Verrett serverer en masse vrøvl, og at det han sier er tull. Han har selv bodd i USA og sa dette ikke kan forklares med kulturforskjeller.

Prinsesse Märtha Louise sa at kritikken minner om den hun fikk for sin engleskole og selskapet Soulspring.

This article originally appeared in the October 7, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway