Bergen Engines selges

USAs marine «vurderer risikoen» etter Bergen Engines-salg til russiske eiere

usa marine

Foto: Kystvakten / NTB scanpix
Norske fartøyet KV Svalbad.

NTB

USAs marine bruker motorer fra Bergen Engines og vurderer nå risikoen til­knyttet salget av det norske selskapet til russiske eiere, skriver E24.

USA bruker, i likhet med flere andre Nato-land, motorer fra selskapet. Så langt har marinen bestilt seks skip med Bergen Engines-motorer, og ønsket er å skaffe seg 20, skriver E24 og Bergens Tidende.

I en uttalelse skriver en talsperson for den amerikanske marinen at de er klare over «endringen av eierskapet i Bergen Engines fra Rolls-Royce til TMH». Videre heter det at marinen vil «vurdere risiko og muligheter når vi bestemmer hvorvidt og hvordan vi skal reagere på salget», skriver E24.

Bergen Engines har levert motorer også til et skip som benyttes av den tyske og nederlandske marinen. Også den newzealandske marinen og kystvakten i Australia og på Island har bestilt motorer fra selskapet, ifølge E24. Selskapet har også det norske Sjøforsvaret og E-tjenesten som kunder.

Nederland og Island er, i likhet med USA og Norge, Nato-medlemmer, mens Australia og New Zealand samarbeider med alliansen. En Nato-talsperson skriver til E24 at de har «full tillit til at Norge vil håndtere denne saken i tråd med nasjonale lover og reguleringer».

— Generelt anerkjenner Nato sikkerhets-utfordringene som utenlandske investeringer kan utgjøre, og vi oppfordrer alle allierte til å implementere nasjonal lovgiving som møter denne utfordringen, heter det videre.

I Norge har saken ført til sterke reaksjoner. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har antydet at saken kan tvinge fram et mistillitsforslag. Sp har rettet skarp kritikk, og Ap har stilt spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

This article originally appeared in the March 12, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway