Barnetoget i Oslo avlyses igjen

I år som i fjor blir det en annerledes 17. maifeiring

The 17th of May children's parade is cancelled again

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
arnetoget i Oslo og 17. mai feiring på Slottsplassen og Karl Johans gate er en gammel, elsket og verdifull tradisjon, men i år må toget avlyses pga koronapandemien.

Snorre Schjønberg
NTB

Det blir ikke noe barnetog i Oslo slik nordmennene kjenner det på 17. mai i år heller. Koronapandemien gjør at 17. maikomiteen har måttet tenke alternativt.

I fjor ble det store barnetoget avlyst og erstattet av en svært redusert utgave. Nasjonaldagfeirende nordmenn ble henvist til egne kohorter der flere feiret ved å synge «Ja vi elsker» fra balkonger, terrasser og vinduskarmer.

I år var håpet at det ville bli mulig med en mer normal feiring. Det skjer ikke. Smittetrykket og nedstengingen har gjort at 17. maikomiteen i hovedstaden nå avlyser barnetoget.
— Det er ingen lett avgjørelse å ta, men det er en nødvendig avgjørelse. Både jeg og resten av 17. maikomiteen er opptatt av at Oslos befolkning skal få feire denne dagen. I år som i fjor blir det en annerledes feiring, sier komitéleder Rauand Ismail (MDG).

Jobber med detaljene
— Vi jobber fortsatt med detaljene, men vi kan love at vi vil ivareta verdiene og tradisjonene som denne dagen handler om: demokrati, samhold, barn og glede. I år har jeg lyst til at feiringa skal dedikeres litt til alle ungdommene og elevene i Oslo som har mistet en viktig ungdomstid, sier Ismail.

Komiteen varsler at det vil bli publisert program for nasjonaldagsfeiringen fortløpende på Oslo kommunes nettsider.

Vil gi barna en fin dag
Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at det viktigste nå blir å sørge for at nasjonaldagsfeiringen likevel blir et avbrekk fra pandemiens slit.

— 17. mai er en viktig dag for oss alle, og den er kanskje enda viktigere nå. Viktige merkedager får en enda større verdi i en tid som dette. Vi er slitne alle sammen, og mange har hatt det vanskelig dette året, sier ordfører Marianne Borgen (SV), sier Borgen.

—For barn og unge har kanskje 17. maifeiringen vært et lyspunkt å se fram til. Sammen skal vi på tross av restriksjoner og avlyst barnetog, gi barn og unge en dag med glede og en følelse av tilhørighet, sier hun.

This article originally appeared in the April 9, 2021, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway