Alle parlamentariske ledere er kvinner

Stortingets ledere samles til historisk felles møte

parlamentariske ledere

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Bak fra venstre: Irene Ojala (Pasientfokus), Lan Marie Berg (Mdg), Marie Sneve Martinussen (Rødt), Olaug Bollestad (KrF), Guri Melby (V), Kirsti Bergstø (SV). Foran fra venstre: Sylvi Listhaug (FrP), Erna Solberg (H), Rigmor Aasrud (AP), Marit Arnstad (Sp).

Alle de parlamentariske lederne på Stortinget er kvinner.

— Det er historisk, sier partileder Olaug Bollestad i KrF, som samlet alle til et felles møte den 18. oktober.

I alle partier på Stortinget er det i dag kvinner som står ved roret som partiledere, eller som i MDG og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, kvinner som er ledere for stortingsgruppen.

— I dag er alle de parlamentariske lederne på Stortinget kvinner. Det er historisk. Det har ikke kommet av seg selv, og vi står på skuldrene til alle kvinner som har kjempet for like rettigheter og tatt sin rettmessige plass gjennom historien, sa Bollestad til NTB før møtet.

Unik situasjon

18. oktober tok Bollestad initiativ til et felles møte for de parlamentariske lederne.

Hun mener dagens situasjon i Stortinget er unik, og at den gir en enestående mulighet til å sende et kraftig budskap om en felles fordømmelse av alle former for utnyttelse av kvinner i krig og konflikt.

— Det er jeg glad for at vi kan gjøre sammen som kollegaer, på tvers av politiske farger, på Stortinget i dag, sa KrF-lederen.

Betydelige framskritt

Foruten Bollestad var det altså Erna Solberg i Høyre, Sylvi Listhaug i Frp, Guri Melby i Venstre, Lan Marie Nguyen Berg i MDG, Marie Sneve Martinussen i Rødt, Kirsti Bergstø i SV, Irene Ojala i Pasientfokus, Marit Arnstad i Sp og Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet som deltok i møtet

— Selv om verden har gjort betydelige fremskritt i retning av likestilling de siste tiårene, har vi fortsatt en lang vei å gå. Over hele verden blir kvinner og jenter ofre for vold, overgrep og utnyttelse. Kvinnekroppen brukes som våpen i krig, og det ser vi dessverre skjer i de pågående alvorlige krigene i verden i dag, sa Bollestad.

This article originally appeared in the December 2023 issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway