Flere nordmenn blir over 100 år

– Vi har endret hvordan vi gjør ting i hverdagen

eldre

Foto: Colourbox
Norske kvinner lever lengst. Av hundreåringene i dag er det 1.080 kvinner og 229 menn.

NTB

I dag lever det tre ganger så mange hundre-åringer i Norge som for 20 år siden. Noe av årsaken til det er at nordmenn har blitt bedre til å ta vare på helsa.

— Vi har endret hvordan vi gjør ting i hverdagen, sa helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til P4-nyhetene.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå lever det i dag 1.309 personer som er 100 år eller eldre i Norge. Det er 857 flere enn i 2002.

Guldvog tror noe av årsaken til det er at nordmenn har blitt flinkere til å ta vare på helsa. Antallet eldre blir samtidig bare større. I 2012 var det 736 hundreåringer, i 2017 hadde det økt til 945.

—Det handler om hva vi spiser, det handler om at vi ikke røyker så mye som før, det handler om fysisk aktivitet, sa han.

Når en ser på kjønn er det kvinnene som lever lengst. Av hundreåringene i dag er det 1.080 kvinner og 229 menn.

– Vi vet ikke egentlig hvorfor disse forskjellene eksisterer. Men vi ser jo en forskjell i sykdomsforekomst i de ulike gruppene. Både når det gjelder kreft og hjerte- og karsykdom så har det i større grad rammet menn enn kvinner i tidlig alder, sa Guldvog.

Likevel handler det aller meste om livsstil, understreket helsedirektøren.

This article originally appeared in the June 10, 2022, issue of The Norwegian American.

Avatar photo

NTB

NTB (Norsk Telegrambyrå), the Norwegian News Agency, is a press agency and wire service that serves most of the largest Norwegian media outlets. The agency is located in Oslo and has bureaus in Brussels, Belgium, and Tromsø in northern Norway